Industriële productieprocessen blog

« Terug Start

Kabels en leidingen: rookgasafvoer CV

Gepost op

Rookgasafvoer cv

Het is belangrijk dat er een goede afvoer in huis is als er een verbranding plaats vindt. Dat geldt voor een gewone kachel, maar ook voor de rookgasafvoer cv. We gebruiken VR- en HR-ketels voor een cv-installatie. Tegenwoordig worden er alleen nog maar HR-ketels verkocht. De rookgasafvoer cv moet voor alle cv-installaties in orde zijn. Indien dat niet het geval zou zijn, kunnen er gevaarlijk situaties ontstaan.


VR-ketels

In bijna de meeste gevallen is een cv-installatie op een gemetselde schoorsteen aangesloten. Hij kan alleen uit baksteen bestaan, maar het is mogelijk dat hij gevoerd is met een aluminium/rvs vaste of een flexibele buis. De afvoer van een VR-ketel mag men tegenwoordig niet meer op een gemetseld afvoerkanaal aansluiten. Deze afvoerkanalen moeten, als ze van baksteen zijn, voorzien zijn van een voering. Dat mag een flexibele buis van rvs zijn inclusief het condensafvoerstuk. Nieuwe milieu eisen geven aan dat de temperatuur van de moderne VR-ketels begrensd moeten zijn. Daardoor wordt de temperatuur van de rookgassen die bij de verwarming vrijkomen niet zo hoog en daardoor ook eerder gaan condenseren. Door het vocht bestaat de mogelijkheid dat er eerder ketelproblemen zullen ontstaan. De VR-ketels worden daarom tegenwoordig ook bijna niet meer gebruikt. 


De HR-ketels

Wanneer een VR-ketel vervangen wordt door een HR-ketel, wordt ook het bestaande rookkanaal vervangen. Voor de aansluiting van een HR-ketel wordt vaak een dikwandige aluminium pijp gebruikt. Ook kan er een speciale kunststof pijp worden gebruikt die geschikt is voor de vrijgekomen rookgassen of een rvs pijp. Indien een vaste pijp niet kan worden gebruikt, kan er ook een flexibele pijp worden toegepast. De temperatuur van de rookgassen is tegenwoordig niet meer zo hoog. Bij de nieuwe ketels die veel worden gebruikt, is de temperatuur van de rookgassen ongeveer 50 graden Celsius. Tijdens het afvoeren van de gassen zullen ze snel condenseren. De zuurgraad van de gassen, de gecondenseerde vloeistof, is hoog. Er kunnen daardoor gemakkelijk gaatjes in de wand ontstaan. Dat moet voorkomen worden omdat dat ongelukken zou kunnen veroorzaken. Er zou door de gaatjes koolmonoxide in de woning kunnen komen. Dat is levensgevaarlijk. Koolmonoxide is zeer giftig voor een mens. Een rookgaskanaal gaat ongeveer 20 jaar mee. Daarom is een regelmatige controle erg belangrijk. Laat indien u een nieuwe ketel aanschaft ook het rookafvoerkanaal vernieuwen. Ga nooit zelf aan de slag om een rookgasafvoerkanaal aan te leggen. Laat het aan de specialist over. Een rookafvoerkanaal kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Een erkend installateur weet precies wat hij moet doen. Maak daarom ook alleen gebruik van een erkende installateur.

Tip: Cox Geelen voor een erkend installateur in rookgasafvoersystemen.


Delen