Industriële productieprocessen blog

« Terug Start

Haspels om kabels op te bergen

Gepost op

Het opbergen van kabels met haspels

Haspels worden veel gebruikt door klusjesmannen, maar ook door professionals. Een haspel is ideaal om te gebruiken wanneer een wandcontactdoos te ver verwijderd is om met het snoer, van bijvoorbeeld een boormachine, te bereiken. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden op wat grotere afstand wordt er dan een verlengsnoer of een haspel gebruikt. Het gebruik van een verlengsnoer is niet ideaal. Wanneer er niet wordt gewerkt laat men vaak het verlengsnoer op de grond liggen. Wanneer er meerdere liggen, kan daar een persoon gemakkelijk over struikelen en zich verwonden. Dat moet je dus voorkomen. Door een haspel te gebruiken is het eenvoudig om het verlengsnoer op te ruimen. Je rolt de haspel op wanneer er niet mee wordt gewerkt, zodat ongelukken worden voorkomen. Bij bedrijven wordt ook in de werkplaats vaak gebruik gemaakt van haspels. Dat is goed voor de veiligheid. De vloer zal niet bezaaid liggen met verlengsnoeren waarover je gemakkelijk zou kunnen struikelen. Wordt een haspel een tijdje niet gebruikt, wordt hij weer opgerold. Er zijn haspels die van een veer zijn voorzien. Hierbij wordt het snoer automatisch opgerold wanneer je de haspel deblokkeert. Je bent bij een dergelijke haspel verplicht om hem bij gebruik helemaal af te rollen. Doe je dat niet dan zal hij uit zichzelf, onder invloed van de veer, weer oprollen.

Soorten haspels

Er zijn meerdere soorten haspels. Een haspel heeft een mannetjes en een vrouwtjes aansluiting. De mannetjes aansluiting stop je in de wandcontactdoos waarop spanning staat, zodat er dan ook spanning komt te staan op de vrouwtjes verbinding. Veel haspels hebben meerdere mogelijkheden om machines op aan te sluiten. Er zijn bij sommige haspels wel drie of meer aansluitingen. Bij haspels waarbij er meer apparaten op aangesloten kunnen worden, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het afgenomen vermogen. Het afgenomen vermogen mag niet groter zijn dan waarvoor de haspel geschikt is. Zou je dat wel doen dan wordt de kabel te warm en kan gaan smelten. Ondanks dat je hierbij de haspel afgerold hebt, zal de isolatie door overbelasting toch smelten. Wanneer hij gesmolten is, is hij verder onbruikbaar. 

Bij gebruik van een haspel is het belangrijk dat hij helemaal wordt afgerold. Doe je dat niet dan kan het gebeuren dat er te veel warmte wordt ontwikkeld in de haspel, omdat hij de warmte niet kwijt kan. Is dat het geval dan kan er isolatie wegsmelten en kortsluiting ontstaan. Dat kan gevaarlijk zijn dus moet dat voorkomen worden. Daarom zijn er nu ook haspels te koop die voorzien zijn van een thermische beveiliging. Deze zal de haspel uitschakelen wanneer hij te warm wordt. Dat wordt de clixon genoemd. Bij een wasmachine of frietpan worden ook deze beveiligingen vaak gebruikt.

Voor meer informatie spreek met BDJ Holding BV.


Delen